Gaslighting en manipulatie

Gaslighting is een vorm van mentaal misbruik wat zeer geregeld door narcisten toegepast wordt.

Als je het letterlijk uit het Engels vertaald, betekent het:

Een vorm van geestelijke mishandeling waarbij onjuiste informatie wordt verstrekt met de intentie om slachtoffers te laten twijfelen aan hun eigen geheugen, waarneming en gezond verstand. Situaties kunnen variëren van de ontkenning door een misbruiker dat eerdere incidenten zich ooit hebben voorgedaan, tot de enscenering van bizarre gebeurtenissen door de dader met als bedoeling het slachtoffer te desoriënteren.

Met andere woorden, er wordt met je mind gesold. Een voorbeeld is onderstaande:

Je hebt de relatie meerdere keren geprobeerd te beëindigen en je bent, door alle mooie woorden en beloftes, toch weer terug bij de narcist. Je voelt dat er een ander is geweest en je vraagt je (ex)-partner ernaar. Hij ontkent. Toch vind je ineens een flesje massage-olie wat niet van hem en jou is. Hij blijft bij hoog en bij laag beweren dat dat wel zo is. Sterker nog, je zou dat flesje zelf hebben gekocht! Er wordt je vervolgens verweten hoe verschrikkelijk het is dat je zo over hem denkt en wat voor rotgevoel je hem wel niet geeft over zichzelf. De situatie wordt dus ineens omgedraaid en jij wordt de boosdoener in dit geval. Op deze manier probeert een narcist met je mind te sollen en je te laten twijfelen aan jezelf en je eigen waarnemingsvermogen. Het zogeheten "Gaslighting".  

Nog een ander voorbeeld om het begrip "Gaslighting" te illustreren: 

Je voelt dat je ex-partner contact had met andere vrouwen  en dit wordt ontkend. Zelfs als je zijn rekeningafschriften gaat checken en ziet dat hij een privésauna had geboekt voor twee personen, diverse uitstapjes heeft gemaakt naar andere steden, diverse restaurants heeft bezocht etc. wordt het nóg ontkend. Hij beweert vervolgens álleen naar die steden te zijn geweest en wat betreft die sauna is  volgens hem een fout geweest van de administratie van  deze sauna. Dan reageert hij vervolgens, hoe je toch zo over hem kunt denken, hoe wantrouwend je bent, wat hij allemaal wel niet voor je doet of heeft gedaan en hoe goed je erin bent hem een laag zelfbeeld te geven. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele leugens, ontkenningen en verdraaiingen die je in een  narcistische relatie kunt ervaren. Dit bedoelt om je te desoriënteren en zichzelf vrij te pleiten. En dit kan iedere keer opnieuw gebeuren.

Je zou oprecht kunnen gaan twijfelen aan je eigen waarnemingsvermogen. En logisch! Zie het net als met de kracht van reclame, door de herhaling ga je er toch aan twijfelen of het niet inderdaad het beste wasmiddel tegen de laagste prijs is.

Dit is precies wat narcisten proberen te bewerkstelligen, door alles constant te ontkennen, zaaien ze twijfel of je het toch wel goed ziet.

Geloof me, je ziet en voelt het goed.

Als gevolg van Gaslighting ga je twijfelen aan jezelf of denken:

"Wie weet, zie ik het inderdaad wel te negatief."

"Misschien moet ik niet zo wantrouwend zijn."

"Misschien ben ik inderdaad oververmoeid en ben ik degene die lastig doet."

"Misschien ben ik inderdaad wel degene hier die moeilijk doet en niet hij."

Ook zijn ze uitermate manipulatief en weten ze altijd de zaken om te draaien. Als jij zegt, "Ik vind dit of dat niet fijn", zal een narcist kunnen reageren met "Je bedoelt dat ik een klootzak ben en bedankt dat jij mij hierdoor zo’n rotgevoel geeft over mezelf". Terwijl jij hem logischerwijs wil aanspreken op zijn gedrag. Zo wordt er met je mind gesold en word je gemanipuleerd in zijn straatje en ga je nog aan jezelf twijfelen ook.

Nog een voorbeeld van manipulatie:

Er kan een moment komen dat je denkt, nu is het genoeg, na de vele kansen die je hem hebt gegeven, hij iedere keer beterschap beloofde, maar dit nooit is nagekomen. Er kunnen dan opmerkingen komen als, je bent een egoïst, jij geeft geen kansen aan mensen, het is dan nooit echte liefde geweest vanuit jouw kant, anders gaf je mij nóg wel een kans. Dit zijn opmerkingen die een narcist makkelijk kan maken. Het kan zelfs zo ver gaan, dat jij er aan onderdoor gaat en zelfs dan nog opmerkingen te horen krijgt, dat het alleen maar op jouw manier moet, dat je stoïcijns en koppig bent dat je voor jezelf wilt kiezen. Het gaat immers om zijn gevoel, niet het jouwe.

Daarnaast zal de narcist volop plannen maken en beloftes doen, die vervolgens niet nagekomen worden of hij zal zelfs ontkennen dat deze gemaakt zijn. Terwijl jij toch zeker weet dat deze beloftes gedaan zijn. Dit doet de narcist om jou te frustreren, te ontregelen en jou onzeker en emotioneel afhankelijk te maken.

Hoe onzekerder, kleiner en afhankelijker jij wordt van hem, hoe sterker en groter hij zich zal voelen. Dit gebeurt, omdat de narcist zelf in wezen degene is die onzeker en afhankelijk is van anderen.

Vergeet niet dat de narcist diep van binnen een  diepgeworteld minderwaardigheidscomplex heeft en zich erg gedeprimeerd, angstig en slecht kan voelen, omdat hij geen "echt zelf" heeft. Dus zal hij er alles aan doen om zijn eigen tekortkomingen op zijn directe omgeving te projecteren.