De weg terug naar je"zelf"

Narcisten zijn er in verschillende gradaties. Niet iedereen heeft een even "slechte" narcist getroffen. Een narcist heeft uiteraard ook zijn goede kanten. Hij houdt bijvoorbeeld op zijn manier ook vaak van zijn ouders en kinderen, maar dat neemt niet weg dat hij voor jou níet goed is. Jij bent immers zijn bevoorradingsbron en jij kan er als partner aan onderdoor gaan.

Om terug te komen bij je"zelf", heb je zelf vaak innerlijke wonden die opgelost moeten worden. De narcist is niet voor niets op je pad gekomen en welke lessen kun jij hieruit leren?

De pijn die bij jezelf opgelost moet worden, heeft vaak te maken met een afwijzende of emotioneel afwezige ouder in je jeugd. Het kan ook te maken hebben met een wond door een eerdere relatie die je op onbewust niveau wilt oplossen. Je zoekt daarom altijd die partner uit waarbij je dat gewonde deel denkt te kunnen helen. Je moet het echter bij en in jezelf helen.

In essentie gaat het om diepe innerlijke onvoorwaardelijke zelfliefde waar je aan moet werken.

Het is dan ook heel belangrijk om alle emoties die gepaard gaan met het beëindigen van een relatie met een narcist te doorvoelen. De woede, de pijn, het verdriet, de rouw, de diepe angst, de wanhoop. De bezorgdheid, de spanningen, het gemis en de zielsangst. Door dit te doorvoelen, creëer je ruimte bij jezelf, ook dit hoort bij eigenliefde. Je zult je verschrikkelijk voelen na deze relatie, maar realiseer je: narcisten projecteren, het gaat niet over jou!

Je hebt zeker ook je eigen zaken op te lossen, maar de projecties, nogmaals, gaan niet over jou.

Je doorloopt het verwerkingsproces en het proces van herstel het beste, als je geen contact meer hebt met de narcist. Niet als je op één of andere manier via app of telefoon nog contact hebt, ook al is het weinig.

Zonder contact, kun je echt gaan zorgen voor jezelf.

Er kan ook schuldgevoel opspelen, niet alleen tijdens de relatie, maar ook daarna. "Als ik...", "Had ik maar..." Dit is niet terecht. Er is niets wat je had kunnen doen om dit te voorkomen. Dit schuldgevoel wordt extra getriggerd door het feit dat het altijd bij jou werd gelegd. "Door jou ga ik liegen", "Jij geeft mij het gevoel dat ik een hufter ben", "Omdat onze relatie moeizaam loopt, ben ik bang dat je weggaat en daarom heb ik contact met andere vrouwen", etc.

Realiseer je: Het ligt niet aan jou.

Je had er niets aan kunnen doen om het te voorkomen, hij is een narcist.

Doet hij het niet bij jou, dan wel bij de volgende.

Het is niet te zeggen hoe lang het herstel van narcistisch misbruik duurt, hang er geen tijdslimiet aan, want aan gevoel zit geen tijdslimiet. Vaak zul je zien dat je de verschillende emoties door elkaar doorloopt of weer opnieuw. Laat dit toe, zorg voor jezelf, omarm deze gevoelens, ook al doen ze nog zo’n pijn. Coaching is in dit stadium erg belangrijk.  Uiteindelijk kom je dan terug bij jezelf en is er een diepe vorm van eigenliefde die je kunt ontwikkelen en kun je het verleden loslaten en achter je laten. Beleef je gevoelens ten volste.  Heb geduld met je"zelf".